Milestones - 1936

Mijlpalen

Milestones - 2021 high-bay warehouse
2021
Nieuw hoogbouwmagazijn

Proferro bouwt in Ieper verder aan de toekomst met een nieuw hoogbouwmagazijn dat een hoogte van maar liefst 32 meter zal bereiken. Dit wordt het logistieke “kloppend hart” van Proferro, met een automatische opslag van meer dan 10.000 pallets, vier automatische kranen, en een nauwe verbinding met de productie en de nieuwe laad- en loszone met verschillende laadkaaien.

1 miljoen vormkasten
2020
1.000.000e gegoten vormkast op de HWS-lijn

Proferro schrijft weer geschiedenis, dit keer met de 1.000.000ste gegoten vormkast op de HWS-lijn. Deze vormkasten worden gemaakt door zand in een vormkast tegen een modelplaat te drukken. De HWS-lijn, waarop deze vormkasten worden gemaakt, is een geautomatiseerde giet- en vormlijn waarop gietstukken van 100 kg tot 500 kg worden geproduceerd.

Milestones - 2019 Obélix robot
2019
Een extra robot op de HWS-vormlijn

De HWS-vormlijn is onlangs uitgerust met een nieuwe robot: de Obélix. Op de HWS-vormlijn maken we vormkasten door zand in een vormkast tegen de modelplaat te persen. Als het gietstuk zelf hol moet zijn, wordt er een kern in de vormkast geplaatst. Deze kern is net iets kleiner dan de uitgeperste vorm, waardoor het gietijzer zich netjes in de open ruimte tussen de kern en de vormkast zal verdelen. Pas sinds kort worden de kernen niet meer handmatig in de vormkast geplaatst. Dit gebeurt nu met behulp van de Obélix-robot, die 800 tot 1.000 kg kan tillen en die zelf vier ton weegt. Dankzij de robot kunnen we onze klanten altijd de hoogste kwaliteit bieden en dit betekent ook een grote verbetering op het gebied van productiviteit en veiligheid.

Milestones - 2017 Deutsche Bahn
2017
Proferro behaalt het ‘Deutsche Bahn’-certificaat

Proferro heeft in de loop van 2017 het ‘Deutsche Bahn’-certificaat behaald, waarmee we onderdelen voor de Duitse nationale spoorwegexploitant mochten produceren. Het ‘Deutsche Bahn’-certificaat – dat drie jaar geldig is – laat Proferro toe gietijzeren producten te produceren voor de Duitse spoorwegexploitant.

Milestones - 2015 new investments
2015
Nieuwe investeringen

In 2015 heeft Proferro verder geïnvesteerd in talrijke nieuwe afwerkingsmachines. Het doel van deze investeringen was dat Proferro ons assortiment afwerkingen op gietijzeren onderdelen aanzienlijk zou uitbreiden, in combinatie met een nog betere kwaliteit en meer flexibiliteit. Hiertoe installeerde Proferro in de zomer van 2015 een tweede HEC800x5/MT (5-assige CNC-bewerkingsmachine) van Starrag-Heckert. Naast de klassieke CNC-freesbewerkingen worden beide machines ook gebruikt voor draai-bewerkingen op grotere gietstukken in lamellair en nodulair gietijzer met een diameter tot 1.200 mm en een hoogte tot 1.000 mm.

Milestones - 2014 3D measuring equipment
2014
Proferro investeert in 3D-meetapparatuur

In het najaar van 2014 heeft Proferro een 3D-laserscanner met een draagbare meetarm van Kreon Technologies in gebruik genomen. Vanwege de toenemende vraag naar grote, zware gietstukken, die worden geproduceerd op de HWS gietlijn, moest Proferro op zoek gaan naar een eenvoudigere en efficiëntere manier om onafgewerkte gietstukken te vergelijken met de specificaties van onze klanten.

Milestones - 2013 new Laempe
2013
Nieuwe Laempe kernschieter en uitbreiding van de HWS-matrijslijn

Vanwege de toegenomen vraag naar grote, omvangrijke gietstukken, waarvoor steeds grotere en zwaardere kernen nodig waren, heeft Proferro een nieuwe Laempe-kernschieter in gebruik genomen. De uitbreiding van de HWS-matrijslijn omvatte 102 extra vormkasten en de installatie van drie extra koelleidingen.

Milestones - 2010 new HWS molding line
2010
Nieuwe HWS-vormlijn

In 2010 introduceerde Proferro met succes een nieuwe vormlijn met grotere vormkasten en het geautomatiseerde transport van gietijzer. Dankzij een investering van 16 miljoen euro kan Proferro nu werken met zeer geautomatiseerde en uiterst moderne apparatuur die een hoge mate van productiviteit en automatisering garandeert. Proferro ‘s nieuwe Seiatsu gietmachine EFA-SD7 (HWS) werkt met kistafmetingen van 1600x1200x400x400+60. De geavanceerde technologie van de machine kan kleine en grote series produceren en gietstukken met een gewicht tussen 100 en 500 kg hanteren.

Milestones - 1995
1995
Investering in een nieuwe smelterij

In 1995 werd een nieuwe smelterij in gebruik genomen. Dit was een moderne duplex installatie met een ovencapaciteit van 18 tot 27 ton/uur.

Milestones - 1989
1989
Oprichting Proferro als zelfstandig dochterbedrijf

In 1989 werd de gieterijafdeling afgesplitst van de andere activiteiten en omgevormd tot een afzonderlijke onderneming – Proferro NV. Dit was omdat tweederde van de verkoop van de gieterij buiten Picanol plaatsvond.

Milestones - 1936
1936
Oprichting van Picanol-gieterij

Het bedrijf Picanol NV Weefautomaten werd opgericht door de Belgische industrieel Charles Steverlynck. Het bedrijf is ontstaan uit de voormalige Gieterij en Werkhuizen Van Steenkiste en had aanvankelijk ongeveer 50 mensen in dienst. In datzelfde jaar startte Picanol NV Weefautomaten met de productie van een nieuw automatisch weefgetouw dat werd ontworpen door de Spaanse ingenieur Jaimé Picañol. De gietstukken werden gebruikt in de Picanol-weefmachines.