Duurzaamheid bij Proferro

Sustainability at Proferro
Elk einde een nieuw begin

Bij Proferro geloven we dat elk einde een nieuw begin kan zijn. Een duurzame overtuiging die we dagelijks waarmaken door in te zetten op circulaire productie, energie-efficiëntie en een breed scala aan milieuvriendelijke initiatieven.

Sustainability at Proferro
Om warm van te worden

Laten we beginnen bij de kern van onze duurzame aanpak: het productieproces, met als hotspot (letterlijk en figuurlijk) onze koepeloven. Hier wordt maar liefst 80% van onze materialen gerecycleerd. Wij redden staalschroot uit de metaal- en bouwsector en sparen het van de afvalberg. Het schroot verwerken we tot hoogwaardig gietijzer, een metaal dat 100% recyclebaar is en tegelijk een uitzonderlijke sterkte en flexibiliteit behoudt. Zelfs onze productietools, gietkanalen en verpakkingen zijn duurzaam en volledig recyclebaar.

Sustainability at Proferro
Niet alleen wat we doen, ook hoe we het doen

Onze tweede centrale pijler heet energie-efficiëntie. Bij Proferro bedenken we voortdurend innovatieve manieren om bestaande energiebronnen slim te benutten. We verzilveren restwarmte uit de koepeloven om kernen in de droogtunnel te drogen. We winnen overtollige energie uit de smeltzone terug via een warmtewisselaar, waardoor we ons gasverbruik verminderen en emissies voorkomen. Het water dat we bij de productie gebruiken, wordt grondig gezuiverd. Dat verbetert niet enkel de koelprestaties, maar laat ons ook meer produceren met hetzelfde waterverbruik.

Sustainability at Proferro
Deel van ons DNA

Tot slot zit duurzaamheid ook ingebakken in onze dagelijkse bedrijfsvoering en organisatiecultuur. Onze daken schitteren met talloze zonnepanelen, ons steeds groeiende elektrische wagenpark laadt op aan laadpalen en we omarmen het integrale afvalbeheer op onze locaties. Daarnaast ondersteunen we met trots milieuvriendelijke acties zoals 'Mooimakers' en de 'Europese Mobiliteitsweek'.

Sustainability at Proferro
Een ijzeren wil

We beseffen dat we met Proferro een verschil kunnen maken en zullen blijven investeren om ons productieproces nog duurzamer te maken, ons energieverbruik te optimaliseren en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

We hebben een ijzeren wil: samen met de volgende generaties een duurzamere toekomst uitbouwen waarbij elk einde het begin is van iets moois. Van ijzeren wil tot ecologische belofte. From iron to eco.

 • foto_7451226904874332735.jpeg

  Zonnepanelen en laadpalen op ons bedrijfsterrein in Ieper

  Duurzaamheid speelt een centrale rol in onze samenleving. Aandacht besteden aan onze ecologische en CO2-voetafdruk, en investeren in groene energie en het verder vergroenen van ons wagenpark is daar uiteraard een belangrijk onderdeel van. Aangezien we als bedrijf duurzaamheid willen integreren in alle acties die we ondernemen, hebben we onlangs...

  Nieuws

  Lees meer

 • Waterzuivering

  Waterbehandeling bij Proferro

  Proferro heeft de afgelopen jaren stapsgewijs een waterbehandelingsproces opgezet als oplossing om afzettingen en vervuiling in onze koelsystemen te verminderen. Hierbij wordt het water gezuiverd met behulp van voor- en nafiltratie, en een katalysator. Een dergelijke katalysator is niet alleen milieuvriendelijker dan gebruikelijke oplossingen...

  Nieuws

  Lees meer

 • Recup staalschroot

  Proferro recupereert grondstoffen uit staalschroot en gietijzer

  Van schroot naar hightech : bij Proferro zetten we sterk in op de recuperatie van grondstoffen uit staalschroot en gietijzer! Zo wordt alle staalschroot, afkomstig van onder meer bewerkingsafval, hergebruikt tijdens het gieten en het vervaardigen van gietijzeren onderdelen in onze gieterij. Door voortdurend en nauwlettend aandacht te besteden aan...

  Nieuws

  Lees meer

Part of Tessenderlo Group: Every Molecule Counts

Proferro maakt deel uit van Picanol Group, een businessunit van Tessenderlo Group (Euronext: TESB). Tessenderlo Group is een gediversifieerde industriële groep die zich voornamelijk toelegt op landbouw, valorisering van bio-reststoffen, energie en industriële oplossingen. Tessenderlo Group heeft een positieve en pragmatische visie op hoe we onze activiteiten op een duurzame manier kunnen laten groeien: Every Molecule Counts. Zo streven we voortdurend naar maximale valorisatie van onze producten en processen en naar het toevoegen van waarde in alles wat we doen. Every Molecule Counts is en blijft de fundamentele bijdrage van Tessenderlo Group aan een duurzame en betere samenleving.

Ontdek meer over onze duurzaamheidsdoelstellingen, inspanningen en resultaten in het duurzaamheidsrapport van Tessenderlo Group.

Ontdek meer